Luc Lapere over zijn job bij vzw Weerwerk

“Onze doelgroep ondervindt veel ‘weerwerk’ op de arbeidsmarkt”
Redactie: Julie De Wilde & fotografie: Veerle Frissen
Het is een koude aprilse ochtend als we uitstappen aan het station van Roeselare. We wandelen naar vzw Weerwerk, een maatwerkbedrijf dat langdurig werklozen opnieuw inzet op de arbeidsmarkt. Commercieel medewerker Luc Lapere wacht er ons op met hete koffie. “Sorry dat ik jullie niet in mijn bureau kan ontvangen, maar die heb ik niet. Mijn job is heel gevarieerd, dus ik moet een beetje overal zijn.”
We bevinden ons in het epicentrum van Weerwerk. Bureaus staan in lijn opgesteld, elk ingenomen door een collega die druk in de weer is. Met onze dampende kopjes koffie volgen we Luc naar een apart lokaal, volledig omringd door glas en met een goed zicht op de andere bureaulokalen en het magazijn vol werkmateriaal en voertuigen. In het magazijn zelf is geen mens te bespeuren. De meeste doelgroepmedewerkers zijn op locatie aan het werk.
Als we gaan zitten, begint Luc meteen te vertellen: “Ik werk deeltijds als commercieel medewerker bij de afdelingen renovatie en energiesnoeiers. Weerwerk staat in voor lokale diensteneconomie en professionele activering, opleiding en coaching van doelgroepmedewerkers, dat zijn langdurig werklozen die moeilijk terug op de arbeidsmarkt raken. Samen met hen zijn we onder andere actief in de groendienst, inpak- en montagewerk, renovatie- en schilderwerken en coaching. Het werk is zeer gevarieerd, dat vind ik een meerwaarde.”
Isolatie
Bij de afdeling energiesnoeiers treedt Weerwerk op als deskundige in energiebesparing. “Bij mensen thuis voerde ik gratis energiescans uit in opdracht van Fluvius. Als renovatiecoach analyseerde ik de energiescans van gebouwen en onderzocht ik wat er tekort was aan glas of isolatie. Later kwamen er sociale energieprojecten bij en heb ik de commerciële functie voor mijn rekening genomen. Zo bezoek ik nu verschillende werven en haal ik isolatiewerken binnen.”
Een doorsnee dag voor Luc start bij de afdeling renovatie. “Ik bekijk, samen met de verantwoordelijken, het verloop van de werven. Daarnaast heb ik ook een aantal vaste taken zoals facturatie, klantencontact, werven bezoeken, opmetingen doen, het ondersteunen van de sociale projecten en de energiescans.”
Bagage
Vroeger werkte Luc bij vzw Buurt en Co, tot de sociale economieprojecten van Broeders van Liefde uit de regio Roeselare hervormd werden en samensmolten met hun collega’s uit Gent en Antwerpen. Door de fusie werd de naam overgenomen van de afdelingen in Gent en Antwerpen: ‘Weerwerk’. “De naam geeft de tegenstand weer waarmee onze doelgroepmedewerkers op de arbeidsmarkt te maken krijgen. Zij ondervinden heel wat ‘weerwerk’ in hun zoektocht naar een job. Tegelijk brengen wij hen ‘weer’ aan het ‘werk’. Het is ook een sterk merk.” En dat merk is nodig, zo blijkt. Luc zucht: “Het is niet eenvoudig om in deze regio vacatures ingevuld te krijgen. In Roeselare is er een lage werkloosheidsgraad en het professionele werkniveau van onze doelgroepmedewerkers daalt.”
Alle doelgroepmedewerkers komen met heel wat bagage en die is bij iedereen verschillend. “Velen uit onze doelgroep in Roeselare hebben moeite met de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld een echtscheiding. Bij de andere vzw’s in Gent en Antwerpen kampen mensen vaak met drank- of drugsproblemen. Mensen van andere origine worden dan weer gehinderd door taal én culturele verschillen. Ik moet me als vaste medewerker dus flexibel opstellen om deze job te kunnen uitoefenen.”
Venetiaans masker
Terwijl ik een slok hete koffie neem, tovert Luc een meterlang sculptuur tevoorschijn: een koperen beeld van een vrouw met een Venetiaans masker. Al 15 jaar is Luc koperbeeldhouwer en dat beeld is een van zijn vele kunstwerken. Ondertussen komt Fred binnenwaaien, een doelgroepmedewerker van Luc. Hij kijkt even naar het beeld dat op tafel staat en strooit een complimentje. “Leuk dat je dat zegt, Fredje. Ja, dat maak ik dus. Dat weten niet veel mensen hier.” Na nog een aantal bewonderende blikken, vertrekt Fred met een glimlach. “Ik vertel collega’s niet snel dat ik beelden maak. Het niet zo belangrijk voor mij dat ze dat weten.”
Na enkele tellen vertelt Luc verder. “Ik heb altijd mijn eigenheid willen creëren. Ik heb evenveel passie voor mijn werk als voor mijn kunst. Beiden zijn voor mij een totaalgebeuren. In mijn werk hier volg ik het gehele werkproces van onze doelgroepmedewerkers op en help ik hen door te stromen naar de arbeidsmarkt. Weerwerk heeft een maatschappelijke betekenis en ik ben trots dat ik mijn steentje kan bijdragen.”
Nieuwigheden
Weerwerk krijgt er binnenkort een nieuwbouw bij. “De nieuwbouw ligt in Roeselare zelf, waar we klanten kunnen uitnodigen en informeren over onze werkzaamheden. Het is een groot industrieterrein waarrond huizen gebouwd zullen worden. Er zal dus veel drukte heersen als wij ernaartoe verhuizen. Hier, in dit gebouw, heeft elke afdeling zijn eigen lokaal. In de nieuwbouw komt er een gemeenschappelijk lokaal waar iedereen samen kan zitten voor een koffie en een babbel.”
Vlinder
Terwijl ik door het grote raam kijk, vraag ik me luidop af wat Lucs favoriete plekje is bij Weerwerk. “Ik heb hier niet echt een eigen plekje, op dat vlak ben ik een vlinder. Maar dat stoort me niet. Ik vind het niet erg dat ik met anderen in hetzelfde lokaal moet werken. Alleen voor boekhouding en administratief werk heb ik liefst een vaste stek. Dan weet ik waar alles staat en hoe alles werkt.”
Tussen de afdelingen fungeert Luc als spilfiguur. Hij probeert dicht bij iedereen te staan en de afdelingen samen te houden. “Ik ben een echte fruitliefhebber en ik deel graag stukken fruit uit. Een babbeltje hier, een klapke daar: ik voel me soms de animator hier. Spanningen vang ik op en rapporteer ik aan mijn baas. Soms, wanneer iemand ziek valt, val ik in op één van de werven. Alles laten vallen, mijn werkkleren aan en mee met de ploeg. Daar kijken de doelgroepmedewerkers wel van op, want ze zien me vooral als een bureauman. Nochtans heb ik zelf nog in de bouw gestaan en ben ik best handig. Ik merk dat mijn collega’s daar wel respect voor hebben en dat zorgt voor een goede sfeer.”
Flesje water
Onze tijd is op. Luc neemt ons nog mee voor een korte rondleiding in het magazijn vol isolatierollen, houten balken en tuinbouwmateriaal. Wanneer we afscheid nemen, loopt hij nog even naar de koelkast. “Hier, neem nog een flesje water mee voor onderweg.” Ik kan mijn glimlach niet onderdrukken. Dat kleine gebaar bevestigt voor mij zijn rol als ondersteunend spilfiguur bij Weerwerk.
Wie is LUC LAPERE?
- Luc (60) woont in Staden en werkt deeltijds bij vzw Weerwerk in Roeselare.
- Hij is ook koperbeeldhouwer.
- Zijn ontmoeting met de voormalige Nederlandse koningin Beatrix, tijdens zijn kunsttentoonstelling in Den Haag, blijft voor hem een onvergetelijk moment.
- Luc wil naar warmere oorden verhuizen eens hij met pensioen gaat.
Over vzw Weerwerk
- Weerwerk is een organisatie voor maatschappelijk werk in de sector sociale economie.
- Het is een samenwerking tussen de vzw’s Weerwerk, Buurt en Co en Tot Uw Dienst.
- Mensen die laaggeschoold en minstens vijf jaar inactief zijn, kunnen bij Weerwerk terecht. Dankzij een goed begeleid traject helpt Weerwerk hen opnieuw door te stromen naar de arbeidsmarkt.
- Weerwerk is operationeel in Antwerpen, Gent en Roeselare.